
Vad vet du om byn med namnet Vitvattnet? Jag visste inget, men nu vet jag, någon beskriver den i dåtid som en "betydelsefull och stor station." Här stannade snabbtågen som gick under somrarna på tidigt 60-tal. Kanske så. Faktabiten, Vitvattnet i Norrbottens län är en by belägen 24 km norr om Kalix, inom Kalix kommun.
Byn kom till år 1910 i samband med att en järnvägsstation anlades vid Haparandabanan. Järnvägslinjen mellan Boden och Haparanda kom av militära hänsynstaganden att läggas några mil från kusten. Vitvattnet blev därigenom en omlastnings- och omstigningsstation för gods och resenärer till och från Kalix. Mycket järnväg handlar det om.
Med tiden växte byn och blev ett centrum för hela kommunens övre bygd. Dess storhetstid kom att bli beredskapsåren på 40-talet och även 50-talet. Då fanns det i byn affärer, post, bensinstation, caféer och skola med tillhörande skolhem. Ett flertal militärförläggningar s.k. barackläger fanns i Vitvattnets omgivningar.
När sedan järnvägen mellan Morjärv och Kalix byggdes i början av 60-talet minskade Vitvattnets betydelse drastiskt. Persontrafiken på Haparandalinjen lades ner i början på 90-talet. Vitvattnets historia som järnvägsort har upphört i och med den nya sträckningen av Haparanda- banan togs i bruk. Banan till Haparanda går numera via Morjärv och Kalix, den gamla sträckningen via Vitvattnet och Karungi står obrukad.
Idag bor 37 (år 2004) personer i byn, som har en lanthandel med bensinmack. Är de kvar? Stationshuset har med hjälp av EU-stöd restaurerats och innehas av bygdens intresseförening. Vitvattnet är också en sjö i Kalix kommun i Norrbotten och ingår i Sangisälvens huvudav-rinningsområde.
Andra vattendrag, åar, älvar, floder, sjöar i Norrbotten, bra kunskap. Mörtträsket, Vaukaselet, Paankijoki, Orjasjoki, Mausjaure, Aijejaure, roliga namnet på Pussijärvi, Kaupisen - järvi, Keskikoski och - Lilla Abborrträsk. Litet vattendrag med träskmark runt och en och annan abborre?
Under februari 1954 genomförde Kungl.Armétyg-förvaltningen, Stridsfordonsbyrån Försöksstation Skövde, vinterförsök i Kalix. I vinterförsöken ingick en Centurion (Strv 81) och två infanterikanonvagnar (IKV 103), vilka var försedda med provmonterade luftkylda B 42 motorer från Svensk Flygmotor AB. Vagnarna avlastades i Vitvattnet och kördes sedan till provningsplatsen som var Kalix flygfält, två km öster samhället och garagerades i en flyghangar. Klimatet var lämpligt, mycket snö och kylan pendlade mellan 20-30 minusgrader C.
Här finns en minnessten som restes 1953 till minne av dom första nybyggarna Mårten Andersson och Brita Persdotter från Vitvattnet. Det var nog tufft - Mårten och Brita hade nog mycket frihet omkring sig. Ja, en by som ingen visste om, mer än de dryga 30 som bor där kanske? Ja också vet du nu...
Källor:sv.wikipedia.orgsvenskgeografi.sesjobo.nu