En gudstjänst är en sammankomst som ingår i kyrkans gudstjänstliv, t.ex. en högmässa, ett dop. Mässan (lat. missa) eller högmässan är en nattvardsgudstjänst. Benämningen mässa kommer från slutorden i västkyrkans mässa. Och en gudstjänst är också något mer än en fest. Den är ett möte mellan Gud och människa. Där har vi början till detta med klädsel. Prästen fungerar under gudstjänsten som en slags programledare som ska hjälpa församlingen. Hon vänder sig dels ut mot församlingen, dels mot altaret.
Liturgiska kläder kallas de kläder som tjänstgörande präst/präster bär under gudstjänsten. Det grundläggande liturgiska plagget är alban (av lat. albus, "vit"). Alban symboliserar dopdräkten och dopets renhet och är en bild för alla döptas allmänna prästadöme. Alban är en vit långskjorta sammanhållen med ett band.
Direkt ovanpå alban bär biskopar, präster och diakoner en stola. Den är ett avlångt brett band i kyrkoårets liturgiska färg, korsad över bröstet. Stolan symboliserar Kristi ok som den vigda har tagit på sig i sin uppgift i kyrkan.
Vid nattvardsfirande, t.ex. högmässa, bär präster och biskopar sedan en mässhake över alba och stola.
Mässhaken är ett poncholiknande plagg som liksom stolan har liturgisk färg.
Varje människa som är på en gudstjänst har en uppgift. Det är att vara där och bidra med sin närvaro. Det är stort nog. Klädseln i kyrkan bärs alltså som symbolik för de olika delarna under högmässan, dopet etc och - för mötet mellan Gud och människa. Självklart är det en tradition och sed man följer också med - respekt.
Tanken om kollekten? I gudstjänsten genomförs en insamling där församlingen som närvar har möjlighet att ge en offergåva. Bakgrunden till kollekten finns i den upp- maning till att offra och hjälpa de behövande (t.ex. 2 Kor. 9:13) som finns i Nya testamentet.
Bilden - Örebro, Olaus Petri kyrka, invigd 1912.
Källor:
sv.wikipedia.org
svenskakyrkan.se
evl2.fi