Quantcast
Channel: Zenzationella Människor - Et Facto
Viewing all articles
Browse latest Browse all 605

Kyssen som vetenskap, fakta och kuriosa, seder och bruk, alla svar...

$
0
0
Något som kan vara intressant veta fakta om är - kyssen. För det är så att den starkaste signalen som vi kan åstakomma med läppar och mun (förutom leendet) är kyssen. Den existerar över hela världen och har lika många betydelser som det finns människor. I vissa kulturer kysser man sina övermäns händer för att visa underkastelse.

En kyss kan vara ett sätt att hälsa, en kärleksförklaring eller kanske ett sätt att dra till sig uppmärksamhet. Då handlar det naturligtvis om olika sorters kyssar. Vid Medelhavet och även på andra ställen på vår jord är det en vanlig gest att kyssas på kind när man hälsar på någon. Ibland kysser man till och med helt främmande människor.

På dessa ställen är det en vanligare hälsning än vår lite kyligare handskakning. En kindkyss skall dock inte nudda själva kinden med läpparna utan man kysser i luften. Att kyssas verkar ha varit okänt i forntida Egypten dock var det väl etablerat i tidiga Grekland, Assyrien och Indien. Andra saker man kan göra med mun och läppar är att t.ex. gäspa, spotta eller vissla.

Tungkyssen - har sitt ursprung från den tid då mödrar vande sina barn vid fast föda genom att föra över färdigtuggad mat från sin egen mun till barnets. På denna tid var det dock ingen erotisk handling, som man räknar det till idag. En fransk läkare har undersökt vad en kyss egentligen innehåller. Det han hittade var: 9 milligram vatten, 0,7 gram protein, 0,18 gram organiskt material, 0,7 gram fett, 0,45 gram salt och 250 olika sorters bakterier.

Kyssens ursprung studerades i början på 1900-talet av den antropologiska författaren Ernest Crawley. Han skrev att kyssas var ett universellt uttryck i det sociala livet bland de högre civilisationerna baserat på känslor av affektion, kärlek (sexuell, föräldrakärlek och barnkärlek), och vördnad. De älskandes kyss har enligt 1800-tals antropologen Cesare Lombroso sitt ursprung i och utvecklats från den moderliga kyssen. Crawley stödjer denna syn då han noterar att det japanska samhället inte kysstes förutom från modern till sina små barn.

Att kyssas var dock vanligt förekommande bland greker och romare, som när föräldrar kysste sina barn eller när förälskade eller gifta kysstes. Kyssen i en västerländsk kontext var även använd i flertalet religiösa och ceremoniella akter, där kyssen hade ett sakramentalt värde. Crawley konkluderar att även då kyssande bland vissa tidigare civilisationer verkar ha förekommit så har kyssen haft sin största utveckling i västvärldens kultur.

Hur är synen på kyssar ute i världen? I Orienten är det förbjudet att kyssas på allmän plats och det räknas som en intim, sexuell handling. Inte ens vänskapskyssar får förekomma. I Sydamerika bor det ett folkslag vid namn Tapuyafolket och bland dem är det endast männen som kysser varandra, och då endast som ett fredstecken.

Är människan ensam om att kyssas? Gör djuren det?
Dvärgschimpansen är det enda djur som sticker in tungorna i varandras munnar för att visa ömhet. Gorillor och vanliga schimpanser kan också pussas, men utan tunga. Även fiskar kan pussas. Kyssguramin är en akvariefisk som brukar möta sina kompisar mun mot mun. Men det är inga kärleksfulla pussar, utan ett sätt att visa vem som är starkast.

Kyssen på bild är från filmens värld, Härifrån till evigheten med Burt Lancaster och Deborah Kerr. En amerikansk film från 1953 i regi av Fred Zinnemann. Filmen bygger på James Jones roman med samma namn. Filmen hade svensk premiär den 21 december 1953. Och för hågade: Världsrekordet i att kyssas ligger på 17 dagar och 9 timmar.

Källor:
hkpwebben.se
home.swipnet.se/hepsibal
sv.wikipedia.org


Viewing all articles
Browse latest Browse all 605


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>