Midsommar är den kanske viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen. Många är de som festar ordentligt, många leker med barnen på dagen och själva, de vuxna, senare på dagen. Ursprunget till firandet är att glädja sig över årets längsta dag, så den korrekta dagen att fira midsommar på är när sommarsol-ståndet infaller, oftast den 21 juni.
Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är också förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt.
Eftersom det finns flera stenmonument som visar att människor i flera tusen år kunnat bestämma vid vilken tidpunkt sommarsolståndet inträffar är det troligt att någon form av firande förekommit kring midsommar långt tillbaka i tiden.
De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet. Väder och midsommar hör ihop. I Sverige finns tillförlitlig väderstatistik sedan 1756 då systematiska mätningar påbörjades. Tidernas praktmidsommar inträffade 1935 då solen flödade över hela landet och temperaturena på de flesta håll nådde 30-gradersstrecket.
Det absoluta värmerekordet håller Linköping. Midsommarafton 1868 var det 37 grader varmt.
1944 föll snön ymnigt i Lappland på midsommarafton.
De senaste 25 åren har solen värmt Göteborgs midsommarfirare 11 gånger. En enda gång har det varit riktigt regnigt, resten bara mulet.
Hur får man en bra Midsommar? Bra väder. Bra planering eller bara ha det lugnt med de nära. Satsa på att umgås, leka, spela, äta lite och helst, dricka lite alkohol, eller källvatten. Ha det bra läsare!
Källor:
sv.wikipedia.org
nordiskamuseet.se
gp.se