Gavialen eller Gangesgavialen (the gharial) är ovanlig och ganska okänd. Man kallar den ibland för världens konstigaste krokodildjur, som lever i indiska floder och kan bli 6,5 m lång. Den äter bara fisk och har genom historien utvecklad en lång och smal nos som är perfekt att fånga fisk med.
Trots sin betydande storlek är den ofarlig för människor då den uteslutande lever av fisk. Av den anledningen är nosen mycket smal och utdragen, vilket är en optimal anatomi för fiskfångst.
Hur är det med arten idag? Gavialen (Gavialis gangeticus) förekommer företrädesvis i Ganges, Brahmaputras och Indus flodområden. Den dyrkas som helgad åt Vishnu.
Gavialen är starkt hotad och föds idag upp i skyddade områden, till exempel i Nepal. Det finns nio skyddade områden i Indien. Men siffrorna har minskat hela 98 % sedan 1950 och likaså dess livsmiljö.
Vid ett tillfälle fann man ett hundratal som upptäcktes döda, troligen utav metallförgiftning. Varför den sjunkit i antal beror som oftast på människan. Det var ofta ett ekonomiskt lyft för någon fångst hos familjer. Deras skinn användes för kläder och väskor och gav ett bra pris på någon marknad. Många jagades helt enkelt för troféer. Andra användes för inhemska medicinalväxter. Otrevligt och hemskt.
Det finns också, Falsk gavial (Tomistoma schlegelii) som är en reptil i ordningen krokodilartade kräldjur. Den placeras vanligtvis i familjen krokodiler, men det finns även de som placerar den i familjen gavialer, på grund av dess likheter med den familjen. Den falska gavialen blir 2-3 meter lång och lever i Sydostasien. Dess föda utgörs av fisk. Men dessa är som sagt inte samma, detta är ett kräldjur.
Källor:
varldenshaftigaste.se
sv.wikipedia.org
arkinspace.com
kuriositas.com