En rest sten, samma som bautasten, är ett långsmalt stenblock som man ställt upp i en grop packad med småsten. De förekommer i Skandinavien oftast på gravfält från järnåldern och ibland tillsammans med runstenar eller bildstenar. Skillnaden är att en rest sten saknar ristningar.
En variant, bautasten - benämning på stenar som de gamla nordborna reste till minne af döda hvilka de ville hedra; minnessten; ofta om minnesstenar utan inskrift.
Ordet bautas historia anses också påverkat av seriefiguren Asterix. Hans väldiga och mycket starka vän Obelix brukar ju gå runt bärande på en enorm bautasten. På originalspråket heter den ’menhir’ som är den franska motsvarigheten till bautasten. (Från bretonska ’men’ som betyder sten och ’hir’ lång.)
Susanne Haugen, som har skrivit doktorsavhandlingen ”Från bautasten till bautastor” (Umeå univ. 2007), är inne på samma spår. Hon menar att bilderna på stora bautastenar har gjort att ordet tolkats som just ”stor sten”.
Förleden bauta- finns för övrigt numera i Svenska Akademiens ordlista och beskrivs där som ”vardagligt för mycket stor”.
Flera bauta som exempel?Bauta, Kuba , en stad och kommunDen bautamask, en mask som traditionellt bärs i Karnevalen i Venedig
Källor:
dn.se
en.wikipedia.org
g3.spraakdata.gu.se
forskning.se