Visst minns jag slungbollen, från skolan där vi använde oss av denna udda gren. Minns när vi besökte en när- liggande idrottsplats med stängsel om, skogen utanför, och det blev min tur! Jag kastade långt och bra, men åt vänster - det vill säga ut över staketet och in i skogen! Klassen fick leta ett tag - och det är det sista jag minns av slungbollens ypperlighet.
Läser på och - slungbollen var ett "kastredskap i den gamla skolgymnastiken. En boll med ett band. Kastaren höll i bandet, vevade runt och släppte kastverktyget när kraften var som störst. Bollen kunde landa var som helst. Men ingen skadades av en slungboll i huvudet. Det var bara tjejer som kastade slungboll." Nej, fel - jag kastade och andra killar i klassen.
Slungboll är en boll med läderrem som kan användas som kastredskap eller i lagspel, varav det sistnämnda förekommer framför allt i Tyskland. Som kastgren har slungbollen varit relativt vanlig i Sverige, i såväl skolidrott som i större friidrottsmästerskap. Mellan 1930 och 1952 fanns det SM för damer i grenen. En slungboll kan väga upp till 1,6 kilo, och mäta 16-22 centimeter i diameter.
Sverige hade en verklig drottning i grenen, Majken Åberg från Norrköpings Kv. IK/IFK Norrköping som blev svensk mästare de sista 16 åren slungboll fanns med på SM. Hon satte även 23 juli 1944 ett inofficiellt världsrekord på 53,32 under en uppvisning i norra Värmland. Den aktuella slungbollen finns fortfarande kvar i klubbens ägo.
Eftersom slungboll aldrig kom mycket längre än till skolidrotten, övertalades Majken strax före OS i London 1948 att börja träna diskus vilket hon också gjorde. Placeringen blev inte så framskjuten. Innan OS kastade Majken 39,86 och OS-äventyret skulle bli verklighet.
Glädjen som klar för OS beskrev hon i dagboken: "Den lyckligaste dagen! Jag är uttagen och får komma med på olympiaden! Det är väl knappast sant! Men på Sv. Id.f. fick jag bekräftelse och vi ska flyga!!!! den 29 juli. Maj och jag festar dagen till ära. Båttur, besök i Riddarholmskyrkan, middag på Solliden m.m. och jag njuter, lever. " Äkta glädje det...
Strax innan avfärden till London, gick Majkens mamma bort i sviterna av en långvarig sjukdom och förlusten tog Majken hårt. Luften och OS-ivern gick ur henne har hon erkänt i efterhand, och ett tag var hon inne på att tacka nej. Hon övertalades att ställa upp men kom till London utan att på något sätt vara i bästa form, allra minst psykiskt. Det blev en sjundeplats i en i sanning ytterst medelmåttig diskusfinal på Wembley.
Majken nådde måttliga 38,48 i sitt bästa kast medan fransyskan Micheline Ostermeyer vann guld på 41,92. För Majken blev istället det största Londonminnet besöket hos den brittiska kungafamiljen. Majken var en av sex svenska OS-idrottare som fick hälsa på i Buckingham Palace.
DM-mästarinna i slungboll (så sent som under 90-talet i Norrbotten) var Helena Vikström. Och - en framgångsrik var Birgit Nyhed (före 1941 Lundström) var en svensk friidrottare (kastgrenar). Birgit deltog i SM under åren 1934 -1944 och tog då i slungbollskastning 1 guld, 2 silver, 3 brons.
På bilderna ser vi överst Majken Åberg och nedanför följande kvinna. "Mrs Elliot-Tynn kastar slungboll, klädd i plisserad kjol, kavaj och högklackade skor, vid de Andra Internationella Kvinnliga Idrottsspelen i Göteborg 1926."
Källor:
sv.cyclopaedia.net
sv.wikipedia.org
nt.se
archive.is