Denna är en saltsjö belägen på gränsen mellan Israel, Palestina (Västbanken) och Jordanien. Sjön är 65 kilometer lång, upp till 18 kilometer bred och det största djupet är 378 meter. Döda havet är en av världens mest salthaltiga sjöar, och dess vattenyta ligger cirka 420 meter u.h – vilket är jordytans lägsta punkt.
I och med avdunstningen i det heta klimatet påverkas saltet i vattnet och salthalten ligger kring 34 %. Städerna Sodom och Gomorra låg vid Döda havet, liksom klostret i Qumran. Endast Assalsjön, Kara-Bogaz-Gol samt några sjöar i McMurdodalarna, Antarktis (som Don Juansjön och Vandasjön) har högre salthalt.
Salthalten, som totalt är 8,6 gånger högre än i vanligt havsvatten, beror på de närbelägna saltbergen och saltträsken, de många saltkällorna på strandbrädden, bristen av utlopp, sjöns höga avdunstning och områdets minimala nederbörd.
Det som gör vattnet i Döda havet unikt är att det innehåller 21 olika mineraler, varav 12 inte finns i något annat hav. Här fann man ex de elva grottorna i Khirbet Qumran där man mellan 1947 och 1956 fann de s.k. Dödahavsrullarna, en samling antika handskrifter som skrevs mellan 300 f.v.t. och 100 e.v.t.
Högt uppe på en platå på den västra sidan av Döda havet ligger Herodes vinterpalats Massada, en av Israels absolut främsta sevärdheter. Klättra uppför Massadafortet i gryningen för en unik upplevelse, eller ta linbanan om du föredrar en enklare bestigning.
Tyvärr kan denna sevärdhet vara uttorkad och borta redan 2050 om inget görs för att rädda den. Anledningen är att tillflödet avleds för användning i industri och jordbruk, en process som inleddes redan på 1960-talet. En plats att besöka och ta hand om.
Källor:
sv.wikipedia.org
alltombibeln.se
goisrael.se