Ord vi möter är ibland kluriga förstå, detta är ett som har ett närstående som gör att man kan gissa, nämligen stenografi. Kanske kryptografi. Men detta ord är - steganografi, som är vetenskapen och kunskapen om hemliga meddelanden som bara sändaren och rätt mottagare känner till. Mottagaren måste alltså känna till att det finns ett dolt meddelande för att kunna läsa det. Lite avancerad Kalle Blomkvist?
Ordet steganografi har grekiskt ursprung och betyder gömd eller täckt skrift och ska inte förväxlas med kryptografi, där endast innehållet i meddelandet är dolt eller krypterat, men inte själva brevet.
Dess uråldriga anor kan spåras tillbaka till 400 f.Kr. Herodotus nämner ex. på steganografi i "Historierna". Demeratus skickade en varning om ett stundande anfall mot Grekland genom att skriva det på en träskiva och sedan täcka skivan med vax. Vaxtavlor användes på den tiden som återanvändbara skrivytor, ibland för stenografi.
År 499 f.Kr. ville persiska tyrannen Histiaeus skicka ett meddelande till Aristagoras utan att bli upptäckt. Metoden han valde var genial. Histiaeus rakade sin slavs huvud, tatuerade meddelandet på hans kala hårbotten, väntade för håret skulle växa ut igen, och sedan skickade han honom till Aristagoras med ett ärende. Aristagoras visste om detta, kollade slavens huvud för att avslöja meddelandet. Avsikten var att uppvigla ett uppror mot perserna. Hårresande exempel!
På medeltiden skrev Johannes Trithemius boken Steganographia som är en avhandling om kryptografi och steganografi maskerad som en bok om svart magi.
Under första och andra världskriget användes bland annat en metod där man satte osynliga bläckprickar på ägg, vilka sedan trängde igenom skalet och bildade synliga bokstäver när bläcket reagerade med proteinerna i ägget. Andra metoder som till exempel: bokstäver i en tidning ströks under med osynligt bläck eller markerades med små nålhål. Morsemeddelanden stickade med olikfärgade garner i en tröja. Frimärken som klistrades över det steganografiska meddelandet på ett kuvert.
Motsvarande koder finns idag och ett ex är att man kan gömma meddelanden i digitala bilder. Många av produkterna är en kombination av steganografi och kryptering. Ännu ett ord du lärt dig, nyttigt, onyttigt, välj själv...
Källor:
alltomvetenskap.se
sv.wikipedia.org
yac.mx
ne.se